Työturvallisuutta johdetaan usein tekniikka, järjestelmät ja ohjeistukset edellä. Tällöin työntekijät kokevat turvallisuuteen liittyvät asiat ja toimenpiteet ulkoa tuleviksi määräyksiksi — usein jopa heidän työtään hankaloittaviksi. Miten jokainen tunnistaisi oman tärkeän roolinsa turvallisuuden varmistamisessa ja kehittämisessä?

Pitkän kokemuksen tuoma tieto yksiin kansiin

”Ihminen sitoutuu aidosti uudistuksiin, kun hän kokee ne tärkeiksi, ymmärtää taustalla olevat perustelut sekä pääsee itse vaikuttamaan asioihin.” Näin pohtii kirjan kirjoittaja, ICG Innotiimin pitkäaikainen konsultti Anssi Juutilainen. Hän on valmentanut ja konsultoinut organisaatioiden toimintatapa- ja kulttuurimuutoksia sekä johtamista ja esimiestyötä yli 25 vuoden ajan. Viimeiset kymmenen vuotta hän on perehtynyt erityisesti turvallisuusjohtamisen, turvallisuuskulttuurin ja työturvallisuuden kehittämisen kysymyksiin.

Parhaimmillaan ihmiset alkavat tehdä havaintoja, keskustella, antaa ja vastaanottaa palautetta ja samalla parantaa kaikkien tilannetietoisuutta — eli ajatella ja toimia turvallisuutta edistävästi. Tämä poikkeaa melko paljon yleisestä turvallisuusjohtamisesta, joka on kehittynyt paljon viime vuosikymmenenä, mutta edelleen usein tiivistyy organisaatioissa muutaman henkilön vastuulle.

Käytännön vinkkejä turvallisuusjohtamiseen

Kirja tarjoaa käytännönläheistä apua työturvallisuuden ihmislähtöiseen johtamiseen ja kehittämiseen. Mukana on selkeitä toimintamalleja ja työkaluja, joita voi käyttää johtaessaan toisaalta ihmisten ajattelua ja toisaalta organisaation turvallisuuskulttuuria. Anssi kertookin kirjoittamisen lähtökohdasta: ”Huomasin, että puuttuu suomenkielinen turvallisuuskulttuuria ja -johtamista käytännön tasolla avaava kirja. On olemassa paljon erilaisia ja eri lähteissä olevia artikkeleita, tutkimuksia ym., mutta ne ovat jossain hajallaan.” Samalla vuosien työn kautta saatu kokemus jäsentyi itse kirjailijalle että nyt myös lukijoille selkeäksi paketiksi yksien kansien väliin.

Kirjan esittely löytyy kustantajan sivuilta täältä.

Kirjasta sanottua:

”Ostin eilen ”Johda ajattelua, johda työturvallisuutta” -kirjan! Vaikuttaa todella hyvältä teokselta, vaikkakaan en vielä pitkälle ole päässyt. Tiukkaa asiaa ja niin ytimeen osuvaa, että väkisinkin ajatus harhailee omaan organisaatioon jatkuvasti teosta lukiessa. Tämä tekee lukemisesta hidasta, mutta käynnistää sisäistä myllerrystä, joka toivottavasti jossain kohtaa jalostuu myös kehitykseksi koko organisaatiossamme. Jatkan lukemista, suuri kiitos jo tässä vaiheessa!”