Ota yhteyttä

 
/ tiistai, 25 heinäkuu 2017

Muista ideoinnin nyrkkisääntö - määrä tuo laatua! – 365 tapaa kehittää innovaatiokulttuuria

Tämä on Innotiimi-ICG:n blogisarja 365 tapaa kehittää innovaatiokulttuuria. Esitämme joka viikko seitsemän konkreettista keinoa innovaatiokulttuurin parantamiseksi. Tässä osa 17/52 – keinot 113-119. Mikä on sinun keinosi jatkaa tätä listaa?

113 Muista ideoinnin nyrkkisääntö - määrä tuo laatua!

Uudistuminen vaatii ideointia ja siinä pääsee pitkälle, kun muistaa ideointia koskevan muutaman lainalaisuuden. Ideoinnissa määrä tuo laatua. Tähän on kolme syytä. Ensiksi, ideoinnissa aivomme jättävät uudet ja omaperäiset ideat viimeiseksi. Aloitamme aluksi tutuilla ajatuksilla, sellaisilla jotka jollakin tavalla ovat hiljattain olleet esillä. Tämän varaston ehtyessä hyödynnämme enemmän loogista päättelyä ja vasta sitten aivomme keskittyvät puristamaan uudenlaisia ideoita. Toiseksi, monesti loistavat ideat syntyvät erilaisia ideoita tai niiden osasia yhdistämällä. Mitä enemmän sinulla on ideoita, sitä enemmän sinulla on yhdisteltävää. Kolmanneksi, voit luottaa myös matematiikkaan. Mitä suurempi ideamäärä, sitä todennäköisemmin joukossa on myös timanttisia ideoita.

114 PARASTA kilpailijasi innovaatiokäytännöt

Benchmarkkaa kilpailijasi innovaatiokäytännöt, mutta tee ne astetta paremmin. "Parastamalla" kilpailijasi innovaatiotoiminnan käytäntöjä pääset kilpailijoitasi edelle. Valitse kohdeyritykset kuitenkin huolella ja muista, että mikään käytäntö ei ole sellaisenaan siirrettävissä paikasta toiseen.

115 Valitse vuoden innovatiivisin esimies

Esimiehet ovat keskeisessä asemassa organisaation innovaatiokulttuurin rakentamisessa. Esimies synnyttää toiminannallaan "mikrokulttuurin" omaan ryhmäänsä huolimatta ympärillä olevasta organisaatiosta. Tämä mikrokulttuuri voi olla innovatiivisuutta tukeva tai lannistava. Ottakaa siis tavaksi valita vuoden innovatiivisin esimies esimerkiksi muulle organisaatiolle. Antakaa henkilöstölle mahdollisuus tuoda esiin omat suosikkinsa ja luottakaa joukkojen viisauteen. Pitäkää myös huolta siitä, että valitun esimiehen toimintatavat tulevat koko organisaation tietoisuuteen ja jakakaa näitä innovatiivisuutta tukevia käytäntöjä esimiesten valmennusohjelmissanne.

116 Painota rekrytoinnissa myös innovatiivisuutta

Innovaatiokulttuuri syntyy innovatiivisten ihmisten käytännön tekemisestä. Pidä siis huoli siitä, että organisaatiossasi on riittävästi innovatiivisia henkilöitä. Ota innovatiivisuus (halu ja kyky uudistaa) yhdeksi keskeiseksi rekrytointikriteeriksi ja nauti uusien innovatiivisten työntekijöiden buustaamasta innovaatiokulttuurista.

117 Pidä palaverisi kävellen ja buustaa ryhmän innovatiivisuutta

Uudista kokouskäytäntösi ja pidä osa palavereistasi kävellen. Hiljattain tehty Stanfordin yliopiston tutkimus osoitti, että kävelyllä on positiivinen vaikutus sekä ideoiden laatuun että määrään. Nappaa siis kaksi kärpästä yhdellä iskulla. Uudista kokouskäytäntösi ja buustaa samalla työryhmien innovatiivista ajattelua.

118 Valmistaudu innovointiin

Ideointi ja uuden kehittäminen tapahtuvat monesti työpajoissa. Hyvin mietityillä ja tehdyillä valmistautumistehtävillä kaivetaan uusia virikkeitä osallistujien omaan ajatteluun, annetaan aikaa intuitiiviselle hauduttelulle (ihmiset ovat erilaisia, osalle tämä on tehokkain tie luoviin ajatuksiin) ja lisätään työpajan onnistumistodennäköisyyttä. Yksi tyypillinen innovointityöpajan virhe on, että kukaan ei valmistaudu – ei vetäjä eivätkä osallistujat! Lue lisää innovointityöpajojen tyypillisistä kuolemansynneistä täältä.

119 Erota ideointi ja ideoiden arviointi toisistaan

Varmin tapa tuhota ideointisessio on arvioida ideoita väärään aikaan. Hyvässä ideointisessiossa ideoidaan ensin ja vasta sitten arvioidaan - tämä on ideoinnin tärkein nyrkkisääntö. Arviointikielto ideoinnin aikana koskee sekä julkista kritisointia, että oman pään sisässä tapahtuvaa arviointia. Näistä ensimmäinen on helppo kitkeä pois yhdessä sovituilla pelisäännöillä (esim. yhdessä ideointitilaisuudessa osallistujat halusivat jäähypenkin keskelle salia, johon he lähettivät ideoita kritisoineen henkilön 2 min jäähylle) mutta jälkimmäinen on paljon vaikeampaa. Ideointiin osallistuvien henkilöiden pitäisi pystyä kytkemään kriittinen arviointimoodi pois ajattelustaan ja keskittyä vain mieleen tulevien ideoiden esittämiseen. Tämä vaatii sekä harjoittelua että mielenlujuutta.

Mikä on vinkkisi innovaatiokulttuurin kehittämiseen?

Haluaisimme kuulla kokemuksiasi käytännön keinoista innovaatiokulttuurin kehittämiseksi. Osallistu keskusteluun LinkedIn-ryhmässä Innovaatiot ja kehitystoiminta | Parhaat käytännöt | Suomi. Ryhmä on avoin, osallistu rohkeasti. Kokoamme ajoittain keskustelussa esitetyistä ideoista yhteenvedon blogisarjaan.

Vuoden mittaisen blogisarjamme päätyttyä koostamme ekirjan innovaatiokulttuurin kehittämisestä.

Lue täältä viime viikon ideat 106-112.

Lue täältä seuraavan viikon ideat 120-126.

Jarno Poskela (TkT) toimii osakkaana ja innovaatiokonsulttina Innotiimi-ICG:ssä. Hänen viimeaikaiset konsultointi- ja valmennustoimeksiannot ovat keskittyneet innovaatiojohtamiseen, innovaatiokyvykkyyden kehittämiseen, kokeilevaan kehittämiseen ja ennakointityöhön. Hän on konsultoinut n. puolta Suomen TOP-50 yritystä ja myös julkisen sektorin organisaatioita innovaatio- ja uudistumiskyvyn kehittämisessä. Seuraa Jarnon ajatuksia Twitterissä ja LinkedIN:ssä.

Jarno Poskela

Sähköposti Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Jätä kommentti

Muista täyttää kaikki pakolliset tiedot (*) . HTML-koodi ei ole sallittu.