Turvallisuus­johtamisen ytimessä

Turvallisuusjohtaminen

Turvallisuusjohtamisen ydin on tuottaa kokonaisvaltaista tilannetietoisuutta organisaatiolle

Olisiko tämä onnettomuus ollut estettävissä? Tämä kysymys esitetään aina onnettomuuksien syiden selvitessä. Toisena kysymyksenä voisi kysyä, olisiko organisaatiolla ollut tarvittava tieto ehkäistä onnettomuus. Useimmiten kyllä – tieto on pääsääntöisesti aina piilevänä pinnan alla. Turvallisuusjohtamisen yksi merkittävimmistä tavoitteista on tunnistaa näitä pinnan alla olevia riskejä ja uhkia. Kyse on niin yksilöiden kuin organisaatioiden tilannetietoisuudesta.

Aloitin Innotiimissä turvallisuusjohtamisen konsulttina kesäkuun 2020 alussa. Ennen sitä toimin yli 20 vuotta F18 Hornet -hävittäjälentäjänä, lennonopettajana ja erilaisissa hävittäjätoiminnan johtotehtävissä.

Lentoturvallisuuden monitasoiset haasteet ovat aina kiehtoneet minua – niin paljon, että päädyin erikoistumaan turvallisuusjohtamiseen. Ymmärrykseni turvallisuusjohtamiseen tarvittavista käytännöistä ja työkaluista vahvistui tehdessäni useita onnettomuus- ja vaaratilannetutkintoja. Sotilasilmailun lentoturvallisuuspäällikön tehtävässä pääsin kehittämään erittäin monitasoista turvallisuusjohtamisen ympäristöä.

Turvallisuus luo tehokkuuden ja varmistaa tavoitteiden saavuttamisen

Minulta usein kysytään, miten monitasoisia riskejä sisältävä hävittäjälentäminen voi olla samaan aikaan tehokasta ja turvallista. Vastaukseni saattaa yllättää: tehokkaan hävittäjälentämisen perustana on aina läsnä oleva turvallisuus. Turvallisuus luo sen tehokkuuden. Hävittäjälentämisen motto ”Mission first, safety always” kuvaakin hyvin turvallisuuden merkitystä ja asemaa.

Turvallisuus myös varmistaa toiminnallisten tavoitteiden saavuttamisen. ”Safety always” tarkoittaa ammattimaista turvallisuuskulttuuria. Se pitää turvallisuuden johtamisjärjestelmän lisäksi sisällään niin ihmisten asenteet, arvot ja uskomukset kuin käytännön toiminnan, osaamisen ja fyysisen ympäristön.

Haluatko oppia lisää turvallisuusjohtamisesta ja turvallisuuskulttuurista? Kirjoitan aiheesta sarjan blogeja, joista seuraava blogini käsittelee turvallisuuskulttuuria ja sen arvioimista. Kiristä siis turvavyöt, kohta mennään!

Jatketaanko keskustelua? Vaihdan mielelläni ajatuksia turvallisuusjohtamiseen ja turvallisuuskulttuurin luomiseen liittyen. Ota minuun rohkeasti yhteyttä.

Ota yhteyttä Mikkoon!