Timo Knuutila, tuotantopäällikkö:
Ympäristö- ja kunnallistekniikan koneiden ja laitteiden sijaan meillä valmistettiin kahden päivän ajan polkuautoja. Kaikki Wille-kokoonpanon ja logistiikan henkilöt osallistuivat harjoitustehtaassa koulutukseen, jonka tavoitteena oli konkretisoida mitä Lean-käsitteet tarkoittavat tuotannon päivittäisessä käytännön tekemisessä ja mitä hyötyjä niiden soveltamisella saavutetaan. Lisäksi halusimme rohkaista jokaista oman toimintansa järjestelmälliseen kehittämiseen.

Ensimmäisen polkuautotilauksen valmistus meni odotetusti, eli hiki tuli, mutta myös sutta, sekundaa ja vaaratilanteita. Kahden päivän aikana valmistettujen autotilausten välillä tiimit itse suorittivat kehitystoimenpiteitä. Näiden seurauksena saatiin aikaan polkuautotehdas, joka asetettuun määräaikaan mennessä kykeni yhteistyössä turvallisesti valmistamaan priimalaatuisia, yksilöllisiksi speksattuja autoja. Kaikki tämä vielä niin, että ei tullut edes hiki.

Koulutuksessa kirkastui ajatus, että vierasperäisistä termeistä huolimatta Lean ei ole rakettitiedettä vaan maalaisjärkeen perustuva toimintafilosofia, jossa keskeistä on toiminnan jatkuva kehittäminen yhteistyössä koko organisaation voimin. Kilpailukykymme tärkeimmät tekijät, toimitusvarmuus ja laatu, paranevat, kun teemme jatkossa oikeita asioita oikein.

Valmennus ja sen toteutus oli järkevä käytännönläheinen ja tehokas. Meille syntyi yhteinen oivallus.