Ota yhteyttä

 
/ tiistai, 20 maaliskuu 2018

Varo näennäisosallistamista

Oletko ollut tilanteessa, jossa on kehitetty uusi tuote tai palvelu, mutta asiakkaat eivät ole ottaneet sitä omakseen?

Toisin sanoen olet kehittänyt tuotteen tai palvelun, joka ei ole myynyt ollenkaan odotusten mukaisesti. Joukko todella osaavia ammattilaisia on vastannut tuote- tai palvelukehityksestä, mutta asiakkaita ei ole osallistettu kehitysprosessiin ollenkaan. Tai jos on, niin heiltä on korkeintaan kysytty mielipidettä tai palautetta siinä vaiheessa kun tuote tai palvelu on ollut jo 95 % valmis, eikä kehittäjätiimi ole ollut valmis tekemään siihen enää mitään muutoksia. Kutsun tällaista lähestymistapaa näennäisosallistamiseksi.

Näennäisosallistamiselle on tyypillistä, että asiakasta osallistetaan jonkin asian kehittämiseen loppuvaiheessa, ja kun tulokset eriävät asiantuntijoiden oikeana pitämistä tuloksista, niin ne lakaistaan hiljaa maton alle ja jatketaan samaan malliin. Ongelmana tässä on se, että asiakkaat harmistuvat ja ohitetaan tärkeää tietoa, joka auttaisi kilpailukyvyn parantamisessa. Lisäksi kuluu rahaa, kun näennäisosallistetaan, mutta tuloksia ei käytetä missään.

Jotta organisaatiot välttäisivät näennäisosallistamasta, niiden tulisi ymmärtää yhteiskehittämisen peruspelisäännöt ja oppia käyttämään palvelumuotoilun työkaluja. 

yhteiskehittäminen on

yhteiskehittämisen piirteitä

yhteiskehittämisen edellytyksiä

 

Yhteiskehittäminen ei ole…

…kyselytutkimus

…keskustelua, jos siitä ei luoda tai kehitetä jotakin näkyvää lopputulosta

…kiva tai hauska työpaja ilman jatkotarkoitusta.

Opi aidosti yhteiskehittämään eikä vain näennäisesti osallistamaan

Yhteiskehittämisen johtamismallilla ja siihen liittyvillä palvelumuotoilun työkaluilla, varmistat, että tuotteesi tai palvelusi kohtaavat jatkossa asiakkaan oikeat tarpeet. Yhteiskehittämisen prosessi parantaa kilpailukykyä, vaan myös motivoi henkilöstöä parempiin tuloksiin. Johtamisen ja päätöksenteon näkökulmasta yhteiskehittäminen ja palvelumuotoilun työkalut ovat myös johtamisen työvälineitä. Niiden avulla tehdään parempia ja nopeampia päätöksiä sekä ne motivoivat henkilöstöä. Lisäksi kaikki oppivat automaattisesti uusia asioita.

Organisaatio, joka lähtee omaksumaan yhteiskehittämisen pelisääntöjä, saa työkalupakkiinsa täysin uudenlaisia näkemyksiä siitä, miten toiminta kannattaa organisoita ja miten sitä johdetaan. Tuloksena on aidosti yhteiskehittävä organisaatio, joka huomaa muutostarpeet nopeammin ja pystyy uudistumaan tarvittaessa ketterämmin. Myös päätöksenteko helpottuu ja tulee läpinäkyvämmäksi. Toiminnan kehittämisen painopiste muuttuu omien sisäisten asioiden kehittämisestä asiakaslähtöisen kehittämisen toimintamalliin.

Lisää ja paljon syvällisempää tutkittua tietoa yhteiskehittämisestä löydät mm. väitöskirjastani:

Keränen, K. 2015. Exploring the characteristics of co-creation in the B2B service business. PhD dissertation in Engineering. Cambridge: University of Cambridge.

 

Krista Keränen

Sähköposti Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Jätä kommentti

Muista täyttää kaikki pakolliset tiedot (*) . HTML-koodi ei ole sallittu.