Ota yhteyttä

 
/ sunnuntai, 26 marraskuu 2017

Kokeile InnoSprinttiä! - 365 tapaa kehittää innovaatiokulttuuria

Tämä on Innotiimi-ICG:n blogisarja 365 tapaa kehittää innovaatiokulttuuria. Esitämme joka viikko seitsemän konkreettista keinoa innovaatiokulttuurin parantamiseksi. Tässä osa 32/52 – keinot 217-223. Mikä on sinun keinosi jatkaa tätä listaa?

217 Kokeile InnoSprinttiä!

Nopeus, ketteryys ja asiakaslähtöisyys – siinä kolme tämän päivän kehitystoiminnan avainsanaa. Näillä on myös suora yhteys innovaatiokulttuuriin, sillä hitaus, byrokraattisuus ja teknologialähtöisyys koetaan monesti innovatiivisuuden pahimmiksi esteiksi. InnoSprint on Innotiimi-ICG:n kehittämä tehokas ja innovatiivinen 4-päiväinen kehitysprosessi, joka synnyttää konkreettisen ratkaisun keskeiseen kehityshaasteeseen innovoinnin, muotoiluajattelun ja ketterien kokeilujen avulla. Ensimmäisenä päivänä keskitytään asiakastarpeen ja kehityshaasteen analysointiin. Toinen päivä jatkaa ideoinnin ja konseptoinnin kautta kohti konkreettista ratkaisua. Kolmas päivä keskittyy prototyypin, liiketoimintanäkökulman ja houkuttelevan tarinan ympärille. Viimeinen päivä on varattu ratkaisun kokeilemiseen asiakasrajapinnassa ja saadun palautteen analysoimiseen. InnoSprint on yksi konkreettinen tapa edistää organisaation innovaatiokulttuuria käytännön tekemisen kautta.

218 Kierrätä palaverin vetäjää!

Tiimipalaverit ja isommat kokoukset ovat keskeisiä johtamisvälineitä, joilla organisaation toimintaa suunnataan ja yhteistyötä edistetään. Joskus näistä tapaamisista tulee ”pakkopullaa” kun toiminta alkaa toistamaan itseään ja rutiinit pääsevät vallalle. Innovaatiokulttuurin ruokkimiseksi kannattaa, joskus kokeilla jotakin uutta. Tästä hyvä esimerkki on Helsingin Sanomissa (4.10.2015) esillä ollut meijeriyhtiö Arlan kokeilu, jossa toimitusjohtaja päätti kokeilla johtoryhmätyöskentelyn uudistamista. ”Istuin salissa ja mietin, mitä minä voisin tehdä kokeilevan kulttuurin eteen. Siltä istumalta hiffasin, että johtoryhmän puheenjohtajuutta voisi kierrättää”. Kokeilu toi uusia näkökulmia johtoryhmätyöskentelyyn, kun jokainen jäsen johti kokousta omalla tavallaan. Kokeiluissa hyväksi havaittuja käytäntöjä on otettu osaksi jokaista kokousta.

219 Kurkista 9 Ikkunaan!

Innovatiivisen ajattelun pahin este on ajatusten lukkiutuminen ja kapeakatseisuus. Jos haluat ruokkia innovaatiokulttuuria, voisit auttaa tiimiäsi kurkistamaan 9 Ikkunaan ja tällä tavoin avata ajattelua käsiteltävän kysymyksen ympäriltä. 9 Ikkunaa on systemaattinen menetelmä tarkastella innovaatiohaastetta eri aikadimensioiden (ennen, nykyhetki, jälkeen) ja mittakaava-dimensioiden (ylätason systeemi, systeemi, komponenttitaso) näkökulmasta. Menetelmän teho perustuu yhdeksän ikkunan antamin uusiin ja erilaisiin näkökulmiin innovaatiohaasteesta. Eri näkökulmat stimuloivat ajattelua ja auttavat kehittämään omaperäisiä ja hyödyllisiä ratkaisuideoita.

220 Rekrytoi innovatiivinen esimies ongelmaryhmään!

Oletko huomannut, että organisaatiosi tiimeissä on suuria eroja siinä, miten uudistumishaluisia ja -kykyisiä ne ovat. Tiimin tehtävällä ja koostumuksella on toki tärkeä merkitys, mutta myös esimiehellä on kriittinen rooli. Esimies omalla toiminnallaan joko edistää tai latistaa innovatiivisuutta. Jos siis koet, että jokin tiimi kaipaa erityisesti tukea innovatiivisuudessa, niin vaihda esimiestä. Koita rekrytoida henkilö, joka palaa halusta kehittää organisaation toimintaa ja jolla on näyttöjä asioiden uudistamisesta.

221 Ideoiden "Hullut päivät"

Jos organisaatiollasi on vaikeuksia irtautua arjen kiireestä ja päästä käsiksi radikaaleihin ideoihin, voisit kokeilla Ideoiden ”Hullut päivät” -tapahtumaa. Kyllä, juuri tavoitellen sitä kuuluisaa Stockmannin Hullujen Päivien ilmapiiriä, jolloin asiakkaat ryntäävät kauppaan silmät kiiluen ja menevät hiukan sekaisin ostoksia tehdessään. Ideoiden ”Hullujen päivien” ajatus, on aktivoida organisaatio ideoimaan ja miettimään ratkaisuja tavanomaista hiukan radikaalimmalla tavalla. Kaikilla on lupa irrotella ja ehdottaa radikaaleja uudistuksia organisaation asiakastarjoamaan ja sisäisiin toimintatapoihin. Eräässä organisaatiossa tätä ideaa kokeiltiin käytännössä ja päiväksi valittiin vielä aprillipäivä lisätehojen saamiseksi.

222 Innovoinnin esteiden purkutalkoot

Onko rganisaatiollasi on kova halu kehittää innovaatiokulttuuria, mutta mikään toimenpide ei tunnu tuottavan haluttuja lopputuloksia. Joskus kannattaa lähteä liikkeelle innovoinnin esteistä ja kokeilla niiden systemaattista purkamista. Järjestä siis innovoinnin esteiden purkutalkoot ja suuntaa organisaation luovuuspotentiaali esteiden tunnistamiseen, analysoimiseen ja niiden poistamiseen, tai ainakin niiden vaikutusten pienentämiseen. Poista karikot innovoinnin tieltä ja puhalla lisää tuulta innovaatiokulttuurin purjeisiin.

223 Lego Serious Play

Kuulostavatko legot hieman lapselliselta – joltakin sellaiselta, jota työpaikalla ei sovi käyttää. Vakuuttaaksesi itsesi ja kollegasi, tutustu Lego Serious Play -menetelmään, joka on tarkoitettu organisaation kehittäjän työvälineeksi ongelmanratkaisuun ja uusien innovaatioiden synnyttämiseen. Menetelmä perustuu uusien ideoiden ja ratkaisujen kommunikointiin legojen välityksellä. Legot ovat myös tehokas väline ratkaisun protoiluun. Visuaalisuus, auditiivisuus ja käsillä tekeminen antavat uusia näkökulmia ongelmanratkaisuun ja mahdollistavat aivojen eri osien aktiivisen hyödyntämisen. Katso Yle:n mainio video Lego Serious Play -menetelmän perusperiaatteista ja hyödyistä.

Mikä on vinkkisi innovaatiokulttuurin kehittämiseen?

Haluaisimme kuulla kokemuksiasi käytännön keinoista innovaatiokulttuurin kehittämiseksi. Osallistu keskusteluun LinkedIn-ryhmässä Innovaatiot ja kehitystoiminta | Parhaat käytännöt | Suomi. Ryhmä on avoin, osallistu rohkeasti. Kokoamme ajoittain keskustelussa esitetyistä ideoista yhteenvedon blogisarjaan.

Vuoden mittaisen blogisarjamme päätyttyä koostamme ekirjan innovaatiokulttuurin kehittämisestä.

Lue täältä viime viikon ideat 210-216.

Jarno Poskela (TkT) toimii osakkaana ja innovaatiokonsulttina Innotiimi-ICG:ssä. Hänen viimeaikaiset konsultointi- ja valmennustoimeksiannot ovat keskittyneet innovaatiojohtamiseen, innovaatiokyvykkyyden kehittämiseen, kokeilevaan kehittämiseen, ennakointityöhön ja erilaisten innovointiprojektien vetämiseen asiakkaille. Hän on konsultoinut n. puolta Suomen TOP-50 yritystä ja myös julkisen sektorin organisaatioita innovaatio- ja uudistumiskyvyn kehittämisessä. Seuraa Jarnon ajatuksia Twitterissä ja LinkedIN:ssä.

Jarno Poskela

Sähköposti Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Jätä kommentti

Muista täyttää kaikki pakolliset tiedot (*) . HTML-koodi ei ole sallittu.