Ota yhteyttä

 
/ keskiviikko, 23 elokuu 2017

Panosta esimiesten innovaatiotaitoihin! – 365 tapaa kehittää innovaatiokulttuuria

Tämä on Innotiimi-ICG:n blogisarja 365 tapaa kehittää innovaatiokulttuuria. Esitämme joka viikko seitsemän konkreettista keinoa innovaatiokulttuurin parantamiseksi. Tässä osa 21/52 – keinot 141-147. Mikä on sinun keinosi jatkaa tätä listaa?

141 Panosta esimiesten innovaatiotaitoihin!

Esimies toimii oman ryhmänsä innovatiivisuuden katalysaattorina tai latistajana riippuen siitä, millainen asenne ja taidot hänellä innovatiivisuuden edistämiseen on. Yleensä organisaatiot panostavat valmennuksissaan esimiesten tehokkuustaitoja, jotka saavat organisaation rutiinit pyörimään tuloksekkaasti ja nopeasti. Mitkä organisaatiot ovat tulevaisuuden voittajia? Minä uskon, että sellaiset organisaatiot, jotka osaavat ja uskaltavat luoda tehokkuustaidoille vastinparin innovaatiotaidoista, jotka auttavat organisaatiota uudistumaan ja erottumaan kilpailijoista. Näitä taitoja esimiesten pitää osata käyttää harkiten, siten että organisaatio on sekä tehokas että innovatiivinen. Tule kuulemaan näistä taidoista lisää ilmaisseminaariimme Esimies ja Henkilöstö 2017 –messuille.

142 Kappaa innovaatiokulttuurin kehittäjä maailman innovatiivisimmilta yrityksiltä

Sujuisiko innovaatiokulttuurin kehittäminen paremmin, jos on päässyt elämään, kokemaan ja kehittämään käytäntöjä huippuinnovatiivisessa organisaatiossa? Jos vastaus on kyllä, niin mieti miten kaappaisit tällaisen avainhenkilön maailman innovatiivisimmista organisaatioista. Katso oheinen Forbesin lista maailman innovatiivisimmista yrityksistä ja lähde liikkeelle vaikkapa SalesForcesta (#1) tai Teslasta (#2).

143 Tue työryhmän vuorovaikutusta tehokkaalla fasilitoinnilla

Yhdessä tekeminen on innovatiivisuuden yksi keskeinen kulmakivi. Se vaatii myös tukea. Käytä tehokkaita fasilitointimenetelmiä ja ammattitaitoisia fasilitaattoreita innovatiivisen vuorovaikutuksen tukemiseen ja onnistuneen lopputuloksen varmistamiseen. Tule ilmaisseminaariin Esimies ja Henkilöstö 2017 -messuille kuulemaan lisää fasilitointimenetelmistä.

144 Kokeile Googlen 10X tapaa!

Jos haluat ravistella organisaatiotasi hieman rajummin, ota käyttöösi Googlen 10X toiminta-ajatus. Jos toiminnassa tavoitellaan aina muutaman prosentin tehostamista, ollaan loputtoman inkrementaalisen ajattelun kierteessä. Jos tavoittelet jotakin todellista radikaalia uudistusta, laita tavoitteet riittävän kovalle tasolle ja kokeile laajentaa lähtöideasi vaikutuksia kymmenkertaiseksi. Sama vaikutus ajattelumallien haastamiseen syntyy, jos yrität tehdä asian 10 kertaa nopeammin tai kymmenysosalla nykyisistä kustannuksista. Radikaalit haasteet ruokkivat innovaatiokulttuuria. Lue lisää Googlen käytännöistä täältä.

145 Luo ketteristä kokeiluista vaihtoehtoinen kehitysmalli organisaatioosi

Kaikkea ei kannata kehittää perinteisellä tuotekehitysprojektin toteutusmallilla. Kaikkea ei kannata myöskään kehittää kokeilemalla. Tarvitaan vaihtoehtoiset toimintamallit erilaisille kehityshankkeille. Kehitä siis perinteisen innovaatioprosessin ja projektin toteutusmallin rinnalle ketterämpi kokeilevan kehittämisen malli. Arvioi uuden kehitysaihion luonne alkuvaiheessa ja valitse toteutukseen tarkoituksenmukaisin toimintamalli. Hyödynnä vaikka VUCA-mallia arvioinnissa - myös siitä kuulet lisää seminaareissamme Esimies & Henkilöstö 2017 -messuilla.

146 Ja tämän vuoden innovatiivisin johtaja on…

Muutos lähtee johdosta - niin myös innovaatiokulttuurin vahvistaminen. Mitä jos ottaisitte tavaksi valita "vuoden innovatiivisin johtaja" esimerkiksi muulle johdolle. Antakaa henkilöstölle mahdollisuus tehdä valinta ja luottakaa organisaation viisauteen. Pitäkää myös huolta siitä, että valitun johtajan toimintatavat ja käytännöt tulevat koko organisaation tietoisuuteen.

147 Potki byrokraattisin esimies pihalle!

Esimiehet ovat innovaatiokulttuurin kehittämisen kannalta kriittinen ryhmä. He luovat omalla toiminnallaan "mikrokulttuurin" omaan ryhmäänsä - tämä voi olla ryhmän innovatiivisuutta kannustava tai tappava. Järjestä organisaatiossasi äänestys ja kysy heiltä kuka esimies heidän mielestään on pahin jarru uudistumiselle. Toimi tuloksen mukaisesti ja potki "jarrumies" pihalle. Jos tämä kuulostaa liian radikaalilta, voit myös miettiä tämän esimiehen lähettämistä aivopestäväksi jollekin kurssille. Tässä yksi ilmainen herätekurssi esimiesten innovaatiotaitojen kehittämiseen.

Mikä on vinkkisi innovaatiokulttuurin kehittämiseen?

Haluaisimme kuulla kokemuksiasi käytännön keinoista innovaatiokulttuurin kehittämiseksi. Osallistu keskusteluun LinkedIn-ryhmässä Innovaatiot ja kehitystoiminta | Parhaat käytännöt | Suomi. Ryhmä on avoin, osallistu rohkeasti. Kokoamme ajoittain keskustelussa esitetyistä ideoista yhteenvedon blogisarjaan.

Vuoden mittaisen blogisarjamme päätyttyä koostamme ekirjan innovaatiokulttuurin kehittämisestä.

Lue täältä viime viikon ideat 134-140.

Lue täältä seuraavan viikon ideat 148-154.

Jarno Poskela (TkT) toimii osakkaana ja innovaatiokonsulttina Innotiimi-ICG:ssä. Hänen viimeaikaiset konsultointi- ja valmennustoimeksiannot ovat keskittyneet innovaatiojohtamiseen, innovaatiokyvykkyyden kehittämiseen, kokeilevaan kehittämiseen ja ennakointityöhön. Hän on konsultoinut n. puolta Suomen TOP-50 yritystä ja myös julkisen sektorin organisaatioita innovaatio- ja uudistumiskyvyn kehittämisessä. Seuraa Jarnon ajatuksia Twitterissä ja LinkedIN:ssä.

Jarno Poskela

Sähköposti Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Jätä kommentti

Muista täyttää kaikki pakolliset tiedot (*) . HTML-koodi ei ole sallittu.