Ota yhteyttä

 
/ maanantai, 17 huhtikuu 2017

Kokeile 15 % sääntöä – 365 tapaa kehittää innovaatiokulttuuria

Tämä on Innotiimi-ICG:n blogisarja 365 tapaa kehittää innovaatiokulttuuria. Esitämme joka viikko seitsemän konkreettista keinoa innovaatiokulttuurin parantamiseksi. Mikä on sinun keinosi jatkaa tätä listaa?

15 Kokeile 15 % sääntöä

Monet innovatiiviset organisaatiot kuten esim. Google ja 3M pyrkivät järjestämään allokoimatonta aikaa työntekijöilleen (esim. 15% työajasta), jotta he voisivat edetä omien kehitysideoidensa kanssa. Työntekijöille saavat siis valita kehittämiskohteensa, kunhan se vain jollakin tavalla hyödyttää yritystä. Kokeile tätä samaa lähestymistä seuraavan 3 kuukauden ajan ja katso millaisia tuloksia syntyi. Katso artikkeli 3M käytännöistä täältä.

16  ”Pelle pelottomat” kehiin – MBTI!

Innovatiiviset ratkaisut syntyvät, kun erilainen osaaminen ja erilainen ajattelu törmäävät. Yksi tehokas tapa rakentaa innovaatiokulttuuria on saada erilaiset ihmiset, myös luontaisilta taipumuksiltaan, törmäyttämään erilaisia ajatuksiaan ja osaamistaan. Rakenna siis tietoisesti erilaisuutta kehitysryhmän sisään. Visionäärisen ”Pelle Pelottoman”, MBTI (Myers-Briggs Type Indicator) tyypiltään N ja J, suurin luontainen vahvuus on hänen aivoissaan – alitajunnasta pulpahtelee uusia ja omaperäisiä ideoita. Intuitio (N) on suuntautunut sisäiseen maailmaan ja ajattelu on luonteeltaan supistavaa, vaihtoehtoja karsivaa ja jalostavaa (J). Visionäärinen Pelle Peloton vaatii kuitenkin aikaa. Parhaiten hänen luontaisia kykyjään pystyy hyödyntämään kun hänelle antaa haasteita pohdittavaksi kaikessa rauhassa tai käyttää suunniteltuja valmistautumistehtäviä ennen kehitystyöpajoja. Analysoi siis tiimisi ja varmista että tiimistä löytyy ainakin yksi NJ-taipumuksen omaava henkilö. Jos MBTI ei ole sinulle tuttu, katso lyhyt esittelyvideo täältä.

17 Raivaa tilaa luovalle ajattelulle

Mikä päivittäisessä työssäsi estää tai haittaa sinun omaa luovaa toimintaa? Mieti hetki itseksesi ja kirjoita lista kaikista niistä asioista, jotka tulevat mieleesi - laita listaan pienimmätkin ajatukset. Pohdi tämän jälkeen, miten voisit poistaa tai ainakin pienentää kyseisen asian vaikutusta. Poimi listaltasi kolme käytännön keinoa ja raivaa itsellesi tilaa ajatella luovasti.

18 Esimies, lopeta vastausten antaminen!

Innovaatiokulttuuri ei synny yksittäisen johtajan tai esimiehen sankariteoilla vaan laajasti henkilöstöä mobilisoimalla. Monet johtajat sortuvat ”mikromanageeraamaan” ja siten varastavat alaisiltaan oma-aloitteesuden ja motivaation asioiden kehittämiseen. Henkilöstö alkaa odottamaan esimiehen valmiita vastauksia ja lopettaa oman ajattelun. Lopeta siis vastausten antaminen ja johda tiimiäsi kysymyksillä. Haasta heidät ajattelemaan ja ratkaisemaan haasteita itsenäisesti. Tue ja motivoi heitä mutta älä ratkaise ongelmia heidän puolestaan. Ajattelutapa ja käytäntö muuttuu pikkuhiljaa – pian sinulla on itsenäisesti ajatteleva tehokas ongelmanratkaisujoukko, joka uudista organisaatiota pala kerrallaan.

19 Innovaatiotoiminnan varjoryhmä

Monissa suomalaisissa organisaatioissa (esim. StoraEnso ja Vaisala) on käytetty ”varjoryhmiä” haastamaan johtoryhmän strategista päätöksentekoa. Sovella samaa periaatetta innovaatiojohtamiseen ja innovaatiokulttuurin kehittämiseen. Kokoa nuorista uudistamishenkisistä koostuva ryhmä, jonka tehtävä on haastaa johdon päätöksiä ja organisaation valintoja uudistumisen ja innovatiivisuuden näkökulmista ja tarjota vaihtoehtoisia ratkaisuja. Samalla kun ryhmän toiminta aidosti vaikuttaa päätöksiin se myös kannustaa muuta organisaatiota miettimään vaihtoehtoisia etenemistapoja, jotka tukevat organisaation innovatiivisuutta. 

20 Esimies - muista kiittää!

Aineettoman palkitsemisen yksi keskeisin tapa on esimiehiltä tuleva kiitos. Tämä asia nousi esiin somalaisille yrityksille järjestämässämme benchmarking-tapahtumassa, jossa kävimme läpi innovaatiokulttuurin edistämistä aineettoman palkitsemisen avulla. Monet organisaatiot ovat painottaneet esimieskoulutuksissaan innovatiivisen ajattelun tärkeyttä. Henkilöstö seuraa esimiestensä esimerkkiä ja esimies myös rakentaa ”mikrokulttuurin” oman tiiminsä sisään. Tämä voi olla innovatiivisuutta ruokkiva tai uusia ajatuksia tappava. Varmistakaa siis, että esimiesten selkärankaan on isolla kaiverrettu – muista kiittää innovatiivisista työsuorituksista ja uusista luovista ratkaisuista.

21 Osallistu outoon seminaariin

Olitko taas siinä perinteisessä konferenssissa, jossa vuosittain käyt? Arvasitko jo etukäteen mitä siellä tapahtuu ja ketä tapaat? Luovan ajattelun perussynti on urautuminen. Mikset kokeilisi jotakin täysin uutta konferenssia tai seminaaria - lähitoimialalta, toiselta mantereelta, tai tulevaisuuden trendien parista. Opit varmasti jotakin uutta ja näet asioita uudella tavalla.

Mikä on vinkkisi innovaatiokulttuurin kehittämiseen?

Haluaisimme kuulla kokemuksiasi käytännön keinoista innovaatiokulttuurin kehittämiseksi. Osallistu keskusteluun LinkedIn-ryhmässä Innovaatiot ja kehitystoiminta | Parhaat käytännöt | Suomi. Ryhmä on avoin, osallistu rohkeasti. Kokoamme ajoittain keskustelussa esitetyistä ideoista yhteenvedon blogisarjaan.

Vuoden mittaisen blogisarjamme päätyttyä koostamme ekirjan innovaatiokulttuurin kehittämisestä.

Lue täältä viime viikon ideat.

Lue täältä seuraavan viikon ideat.

Jarno Poskela (TkT) toimii osakkaana ja innovaatiokonsulttina Innotiimi-ICG:ssä. Hänen viimeaikaiset konsultointi- ja valmennustoimeksiannot ovat keskittyneet innovaatiojohtamiseen, innovaatiokyvykkyyden kehittämiseen, kokeilevaan kehittämiseen ja ennakointityöhön. Hän on konsultoinut n. puolta Suomen TOP-50 yritystä ja myös julkisen sektorin organisaatioita innovaatio- ja uudistumiskyvyn kehittämisessä. Seuraa Jarnon ajatuksia Twitterissä https://twitter.com/JarnoPoskela

Jarno Poskela

Sähköposti Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Jätä kommentti

Muista täyttää kaikki pakolliset tiedot (*) . HTML-koodi ei ole sallittu.